Een brandoefening is zo gek nog niet

Een brandoefening is zo gek nog niet

Wat te doen bij brand

Op een rustige doordeweekse avond zit je in je achtertuin. Je geniet van de avondzon, en je drinkt een biertje. Op dat moment hoor je een sirene aankomen. Je weet het direct; in de buurt is brand. Even schiet het door jouw hoofd. Hoe ga jij handelen wanneer er brand uit breekt bij jou thuis ? Het is een goed moment om even stil te staan bij de veiligheid van jou en je gezin. Het is tijd voor een veiligheidstraining.

Een instructie van een professional

De reden waarom er bij een woningbrand zo vaak gewonden en doden vallen is dat we niet zijn getraind om te reageren op een noodsituatie. Je weet dat je bij brand zo snel mogelijk naar buiten moet gaan, maar hoe doe je dat? Het is goed om in zo’n geval eens door de ogen van een ander naar jouw huis te kijken. Hoe duidelijk is jouw huis nog te herkennen wanneer het binnen zwart van de rook ziet. Het is goed om hier eens over na te denken met een professional. Denk aan een instructie video van de brandweer.

Weet wat je moet doen

Op de website van een leverancier van brandbeveiligings-artikelen vind je praktische checklists. Er staan aandachtspunten die jou helpen om je huis veiliger te krijgen bij brand. Je kan ook met je gezin een brandoefening houden. Dat doe je heel eenvoudig; doe al je gezinsleden een blinddoek om binnenshuis en probeer met je hele gezin de bovenverdieping te verlaten in het donker. Blijf laag bij de grond en doe alsof de rook al boven in je huis is gekomen. Het zal flink oefenen zijn, maar het geeft jou naderhand behoorlijk wat gemoedsrust. Weet wat je doet als er een calamiteit thuis is.